- Schimbările climatice și percepția publicului
- Reduceri de personal și închidere de unități în industria mașinilor electrice
- Exmatricularea, o posibilă sancțiune pentru elevii care folosesc telefoanele mobile în timpul orelor
- Munții de gunoi sufocă capitala Indiei
- Prima dezbatere între Donald Trump și Kamala Harris pentru alegerile din 2024
A murit Mihai Șora. Avea 106 ani.
Cunoscutul filosof și eseist român Mihai Șora a murit la vârsta de 106 ani, potrivit unei postări făcute de soția sa Luiza Palanciuc – Șora pe pagina de Facebook.
Figură reprezentativă a democrației postdecembriste și a protestelor pentru Legile Justiției
Mihai Șora a fost ales de Politico în 2018 în prestigiosul său top, ca figură publică anti-sistem care poate influența viitorul țării și viitorul european.
El a devenit o figură publică asociată protestelor anti-guvernamentale fiind frecvent prezent la protestele stradale, denunțând proiecte cu potențial ecologic dezastruos sau modificarea legilor justiției, despre care spunea că ar putea anula eforturile anticorupție depuse în România.
Primii ani de viață, educație
Al doilea fiu al preotului Meletie Șora și al Anei (născută Bogdan), Mihai Șora studiază la Școala primară din comuna Izvin, județul Timiș, apoi la Timișoara (1923–1927), încheind studiile liceale la „Constantin Diaconovici-Loga” din același oraș (1927–1934), unde a studiat filosofia și limbile clasice, latina și elena.
A continuat studiul filosofiei la Universitatea din București (1934–1938). I-a avut ca profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade. Mihai Șora a obținut o bursă din partea Institutului Francez din București în 1938 (concomitent cu Eugène Ionesco). A părăsit Parisul aflat sub ocupație germană în 1940 și a ajuns în Grenoble, unde, sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, a realizat o teză de doctorat despre opera lui Blaise Pascal.